Escuela
Вівторок, 16.04.2024, 23:33
Вітаю Вас Гість | RSS
 
Головна РегістраціяВхід
Меню сайта
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 192
Головна » 2009 » Лютий » 10 » Web 2.0
Web 2.0
10:56
Стаття О'Реллі


Стаття 1 ©Джерело
Що таке Веб 2.0
Автор: Тім О’Рейлі
Опубліковано 18 жовтня 2005 року
Переклад Валерія Семенюка

Крах доткомів восени 2001 року став для веба поворотним пунктом. Багато хто вирішив, що феномен веба був дуже роздутим, хоча, насправді, "мильні бульбашки" і, як результат цього, падіння акцій - неминуче супроводять всі технологічні революції. Падіння акцій традиційно відбувається тоді, коли нова технологія готова заняти центральне місце на сцені. На хвилі піднімаються і шахраї, і ті, хто дійсно добився успіху, - і в якийсь момент приходить розуміння, чим перші відрізняються від других.

Концепція Веба 2.0 народилася на спільному мозговому штурмі видавництва O’Reilly Media і компанії MediaLive International. Веб-піонер і віце-президент O’Reilly Дейл Дагерті (Dale Dougherty) відмітив, що сам-то веб далекий від краху і навіть більш важливий, ніж раніше, раз вже вражаючі нові застосування і сайти з'являються із завидною регулярністю. Більше того, у фірм, що пережили колапс, було щось загальне. Можливо, в результаті доткомовського краху має сенс говорити про Веб 2.0. Ми вирішили, що так і є. Так народилася Web 2.0 Conference.

За півторa роки термін "Веб 2.0" прижився (більше 9,5 млн. посилань в Google). Але відносно того питання, що він означає, то в товаристві згоди немає. Одні прийняли нову концепцію, інші допускають, що це безсенсовий маркетинговий термін.

Я постараюся пояснити, що ми маємо на увазі, говорячи про Веб-2.0.

На нашій першій зустрічі, ми визначали Веб-2.0, відштовхуючись від конкретних прикладів.

Веб 1.0 Веб 2.0
Doubleclick AdSense
Ofoto Flickr
Akamai BitTorrent
mp3.com Napster
Britannica Online Wikipedia
Персональнi сайти Блоги
Evite upcoming.org і EVDB
Спекуляція доменними іменами Пошукова оптимізація
Оплата реклами по кількості показів Оплата реклами по кількості переходів
Добування даних з HTML Веб-сервіси
Публікація Співавторство
Системи керування контентом (CMS) Wiki
Каталоги (таксономія) Теги (фолксономія)
Утримування користувачів Синдикація контента

Список все збільшувався і збільшувався. Але чому одне застосування ми віднесли до Вебу 1.0, а інше - до категорії Веб-2.0? (Це важливе питання, оскільки Веб-2.0 став настільки популярним, що багато компаній використовують сьогодні цей термін в своєму маркетингу, часто навіть не розуміючи, що він означає. З іншого боку, це питання не таке вже й просте, тому що багато ласих до красивих термінів стартапiв не мають ніякого відношення до Вебу 2.0, тоді як окремі застосування, які ми вважаємо Вебом 2.0, навіть веб-додатками, - ні, наприклад, Napster і Bittorrent.)

Аналізуючи найбільш успішні проекти Веба 1.0 і самі цікаві нові додатки, ми спробували виділити основні принципи Веба 2.0.

Веб як платформаЯк і багато важливих концепцій, Веб-2.0 не має чітких меж. Це, швидше, центр тяжіння. Ви можете уявити собі Веб-2.0 як множину правил і практичних рішень. Вони об'єднанні в деяку подобу сонячної системи, що складається з вузлів, кожен з яких побудований з урахуванням деяких або всіх описаних правил та знаходиться на певній відстані від центру...

Читати далі

Просмотров: 1528 | Добавил: Valery | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайта
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz